Flash forward: Global MVP Summit 2018

Als Microsoft MVP (Most Valuable Professional) komen er een heleboel mooie kansen en gelegenheden op je pad. Een daarvan is het bezoeken van de Global MVP Summit, die Microsoft zelf organiseert op hun hoofdkantoor in Redmond. Dit jaar is het extra feestelijk, omdat het MVP programma dit jaar 25 jaar bestaat.

Wat is een Microsoft MVP?

Voordat ik vooruit kijk, nog even een korte uitleg over wat een Microsoft MVP eigenlijk is. Het MVP programma is een initiatief vanuit Microsoft, gestart in 1993 om uitzonderlijke professionals te erkennen. Deze professionals dragen Microsoft en haar technologieën een warm hart toe en dragen dat vervolgens weer (belangeloos) uit naar de rest van de wereld. Waar dat in de begintijd nog via usenet en CompuServe ging, gaat dat er tegenwoordig heel anders aan toe.

Op dit moment zijn er tussen de 4000 en 5000 actieve Microsoft MVP’s in de wereld. Deze mensen maken er een sport van hun kennis (Microsoft-gerelateerd) te verspreiden. Dit kan zijn via blogs, vlogs, het schrijven van artikelen, het geven van sessies op evenementen (groot en klein), maar ook door het organiseren van evenementen, het begeleiden van andere ontwikkelaars of enthousiastelingen. De vuistregel om een MVP te worden is: doe datgene wat je leuk vindt en doe dat goed. Het is niet nodig om al het bovenstaande te doen, sterker nog, het gros van de ontwikkelaars zal een podium verschrikkelijk vinden. Maar weet je iedere week, veilig vanuit huis, een goede inhoudelijke blogpost te schrijven, dan is dat net zo waardevol.

De award Microsoft MVP is dan ook een beloning, of een bedankje vanuit Microsoft, voor je inzet van het afgelopen jaar. Nadat je genomineerd bent vul je al je contributies aan de community in en daarna is het aan Microsoft om te bepalen of zij dat willen belonen. Zo ja, dan mag je jezelf een jaar lang Microsoft MVP noemen met alle voorrechten van dien. Na een jaar zul je opnieuw worden beoordeeld.

Herstructurering van het MVP programma

In de loop van 2017 zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd in het MVP programma. Voorheen werd op de eerste dag van ieder kwartaal aangekondigd wie er (weer) beloond ging worden met de MVP award en wie er helaas af viel. Om beter aan te haken bij het tempo van de hedendaagse technologische wereld, is dit veranderd naar iedere maand. De eerste van iedere maand worden er nu nieuwe MVP’s uitgeroepen en het hernieuwen gebeurt nu nog maar eens per jaar, namelijk op 1 juli. Nu alvast fingers crossed!

Voor alle informatie over het MVP programma kun je kijken op de website.

De Global MVP Summit

Een van de mooiste bij-effecten is het mogen bezoeken van de Global MVP Summit. Dit jaar van 4 tot en met 7 maart. Ik heb hier al één keer eerder bij mogen zijn en dat was fantastisch. Alle briljante geesten van deze wereld in één ruimte. Ik heb mijn ogen uitgekeken naar alle mensen die ik herkende van hun Twitter profielfoto en mij nu ineens voorbij liepen. Ik heb handen geschud met mensen waarvan ik nooit gedroomd had deze te ontmoeten en zelfs een paar ongegeneerde selfies gemaakt met mensen als Donovan Brown, Miguel de Icaza en James Montemagno.

Billion Dollar selfie

#selfie #nofilter #awesome

Eigenlijk is de Summit een groot feest. De dagen zijn gevuld met ontzettend veel sessies, waarvan het meeste nog onder NDA (non-disclosure agreement) valt en ik dus niets van mag delen. Maar daarnaast met veel mogelijkheden om met mensen te socializen die je normaal alleen via internet spreekt. Natuurlijk borrels, lekker eten en een befaamde karaoke, waar tot mijn verrassing onverwacht veel IT-ers aan meedoen. Veel MVPs hebben ook contacten met de product teams en spreken daarmee direct af en doen een rondje over de hele campus. Dat alleen is al een hele beleving, het mogen rondlopen in het Microsoft dorp, want dat is het; een dorp met veel gebouwen, een eigen buslijn, sportvelden, etc.

Dit jaar op de Summit

De vorige editie dat ik geweest ben, was overweldigend. Ik werd 1 oktober 2016 beloond met de MVP award en een maand later zat ik in Amerika. Ik kende de overige – alleraardigste weet ik nu – Nederlandse (MVP) community nog niet zo goed en ik had net aan een kant mijn verstandskiezen laten verwijderen. Eerlijk is eerlijk, ik heb daar als een beetje schuchtere nerd rondgelopen en mijn ogen uitgekeken, maar niet het volledige eruit gehaald op dat moment.

Dit jaar wordt dat anders! Ik heb nu kennisgemaakt met veel van de Nederlandse MVP’s die niet alleen heel erg slim en interessant zijn, maar ook nog eens erg gezellig en vriendelijk! Daarbij heb ik veel nieuwe internationale vrienden gemaakt die ik eindelijk kan ontmoeten. Daarnaast krijg ik een rondleiding door de opnamestudio’s, krijg ik een heuse papieren versie van een DotNetCurry Magazine editie, waar ik een aantal artikelen voor heb geschreven, en vast nog veel, veel meer.

In de aankomende week probeer ik zoveel mogelijk te bloggen en je mee te nemen in deze geweldige kans die ik heb gekregen en waar ik weer met volle teugen van ga genieten! Voor de meer kortere berichten kun je mij volgen op Twitter.

You may also like...