MVP Summit 2018: Optimaliseer je carrière

Zoals al aangekondigd in de vorige post, houd ik je op de hoogte van mijn belevingen op de Global MVP Summit waar ik dit jaar weer bij mag zijn. Helaas zal het technisch weinig inhoudelijk zijn, omdat vrijwel alles onder non-disclosure valt en nog niet naar buiten gebracht mag worden. Om je toch een beetje mee te laten genieten, omschrijf ik wel alle zaken eromheen.

Dag 0?

Een dag 0? Dat klinkt natuurlijk een beetje raar. De zondag was er een zogenaamde pre-conference dag. Het officiële programma is dan nog niet begonnen, maar men kan zich al registreren en hun badge ophalen. En niet alleen een badge, maar ook de goodies zijn niet om te missen. Mijn collectie is weer aangevuld met een gaaf vest! Ook zijn er al gave sessies om te volgen. En de namen zijn niet mis: James Montemagno, Troy Hunt en Scott Hanselman.

Geen technische sessies

Verbazend genoeg gaven deze mensen dit keer geen technische sessies. De sessies gingen vooral over wat zij geleerd hebben van het geven van sessies en hoe je je carrière kunt ‘hacken’. Als MVP ben je veel bezig met verschillende dingen om kennis te delen zoals bloggen, het geven van sessies, vragen beantwoorden op StackOverflow, etc. De eerder genoemde mensen weten dat natuurlijk als geen ander.

In hun sessies geven zij inzicht in hoe zij zijn gekomen waar ze nu zijn en wat zij daarbij geleerd hebben. Het resultaat is gave sessies vol nuttige tips over wat wel of juist niet te doen. Niet alleen op het gebied van kennisdeling, maar ook waar je over na kunt denken bij het neerzetten van je eigen online profiel.

Bij de sessie van Troy Hunt kwam ook nog even een serieuze noot naar voren dat het leven van een grote naam als hijzelf ook niet altijd dolle pret is. Dit houdt ook in dat je veel van huis bent, ook op bv. de verjaardag van je eigen kind. Daarbij sprak hij zijn bewondering uit voor zijn vrouw die hem daarin steunde en hoe belangrijk die steun is om zijn carrière te laten slagen.

Toegankelijkheid

Een sessie die indruk maakte is die van Juan Jose Montiel. Een Microsoft MVP uit Spanje. Of eigenlijk: een blinde Microsoft MVP uit Spanje. Al voordat hij begon, maakt het indruk dat hij daar staat met zijn blindengeleidehond en koptelefoon op. Later in de sessie laat hij kort horen wat hij hoort via die koptelefoon, namelijk de text-to-speech waarmee hij effectief software ontwikkelt in het dagelijks leven. Het is lastig te omschrijven, maar de snelheid van die stem staat echt op standje 100. Ook ratelt diezelfde stem maar door om alles te beschrijven waar hij de cursor naartoe navigeert. Heel knap om daar, op die manier, de hele dag mee bezig te zijn.

Niet geheel verrassend gaat zijn sessie over de toegankelijkheid van applicaties. Een onderwerp dat erg vaak vergeten wordt, ook door mij, maar waarvan je wel weer het belang inziet wanneer je hem op het podium bezig ziet. Ik zal niet de hele sessie stap voor stap beschrijven, maar hij heeft een mooie oplossing gemaakt, http://slides4all.org/, waarmee je je presentatie toegankelijk kunt maken.

De derde helft

Behalve het volgen van deze sessies hebben bevriende MVP Fanie Reynders en ik een rondje gemaakt door Seattle naar de Amazon Go store, die dan weer helaas dicht was. En ‘s avonds hebben we met verschillende andere mensen genetwerkt en gezellig een drankje gedronken. Helemaal gaaf was de afsluiter van de avond toen Troy Hunt naast ons aan de bar kwam zitten. Daar hebben we nog even mee gepraat en als een echte groupie moest ik natuurlijk even met hem op de foto.

Onderonsje met Troy Hunt

Onderonsje met Troy Hunt

Dag 1

Toen was daar de eerste dag! De hele dag rijden er shuttles tussen de verschillende hotels en de Microsoft campus. Er zijn totaal een paar duizend MVP’s over de hele wereld, dus je kunt je voorstellen dat dit nogal wat logistiek vereist.

Het grootste gedeelte van het programma speelt zich af in gebouw 33. Dit gebouw is voorzien van verschillende zalen waar presentaties gehouden worden. Je kunt MVP worden in een aantal verschillende categorieën. Voor iedere categorie zijn er eigen sessies. Sterker nog, sommige sessies mag je alleen bijwonen als je MVP bent in een bepaalde categorie. Als je vaker conferenties bezoekt, dan zul je weten hoe het eraan toe gaat met dit soort sessies, maar toch is het hier net even iets anders. De meeste MVP’s schromen niet om hun mening te laten horen en dat doen ze hier ook. Begrijp me niet verkeerd, dat is ook zeker de bedoeling en wordt juist als erg nuttig ervaren vanuit Microsoft. Hierdoor is de sfeer erg ontspannen, vaak met de nodige humor. En ondanks dat het een grote groep betreft, is er veel interactie. De meeste mensen kennen elkaar al langer en bovenal is er gewoon veel respect over en weer.

NDA, NDA, NDA!

Zoals al eerder aangegeven: vrijwel alles wat wij als MVP’s te zien krijgen valt onder een non-disclosure agreement (NDA) die je direct kan tekenen wanneer je tot MVP wordt uitgeroepen. Met de nadruk op kan. Het hoeft niet, maar dan kun je deze sessies niet bezoeken, niet lid worden van bepaalde mailinglijsten, etcetera. Wat mij betreft haal je dan niet het meeste uit het ‘MVP-zijn’.

Helaas houdt dit ook in dat ik in dit blog niet veel kan vertellen over wat ik daadwerkelijk te zien krijg tijdens het MVP Summit. Maar laten we het erop houden dat er een heel aantal mooie dingen aan zitten te komen op het gebied van .NET. Een functionaliteit die al wel aangekondigd is, is Visual Studio Live Share. Hiermee kun je iemand uitnodigen om samen met jou naar de code te kijken en die ook te bewerken. Denk aan Google Docs meets Remote Desktop. Hiervan hebben we verschillende dingen gezien en dat lijkt erg gaaf te werken!

Uitzonderlijk is dat Miguel de Icaza van Xamarin zelfs wat slides heeft gedeeld van zijn presentatie, deze vind je hieronder.

De geheime zaken zijn hieruit gehaald, maar toch staan er al een aantal leuke zaken in die volgens mij nog niet heel publiekelijk zijn gemaakt.

Afsluiter

Ook vandaag was er weer een gezellige afsluiter. Eigenlijk iedere dag is er een andere dwarsdoorsnede van de MVP groep waarmee je een klein feestje viert. Deze avond zijn dat alle mensen die in een bepaald geografisch gebied vallen. Denk bijvoorbeeld aan de USA & Canada of de Nordics, Benelux & Baltics waar de Nederlandse MVP’s in vallen. Hier heb je de kans de mensen in deze samenstelling te zien en gezellig bij te praten onder het genot van een hapje en een drankje.

De overige dagen zijn er borrels met de MVP’s in jouw eigen categorie. In mijn geval is dat Visual Studio and Development Technologies. De laatste dag is een grote afsluiter met alle aanwezige MVP’s.

You may also like...